Waarom wij de ATAG Blauwe Engel-II cv ketel kozen

Sinds eind 1998 zijn wij in het bezit van een blauwe Engel-II (BE-II) hoogrendementsketel. Daarvoor hadden we een Vaillant combiketel. Dat was een 'normale' dus een laagrendementsketel. Mijn overwegingen om voor de BE-II te kiezen waren:

  • Het op dat moment hoogste rendement (voor het CV gedeelte).
  • Modulerende brander die tot een heel laag vermogen teruggeregeld kan worden.
  • Op zijn kop hangende brander, die kan dus nooit erg vuil worden.
  • Een modulerende pomp (was op dat moment uniek).
  • Een heel mooie design thermostaat met veel achtergrond informatie en instelmogelijkheden.
  • Kwam als beste uit de test van de consumentenbond.
  • Haast alles in instelbaar, een technisch iemand kan zijn hart ophalen.

Wij hebben gekozen voor het model SHR-24T. De redenen daartoe waren eenvoudig. De andere modellen hebben bijvoorbeeld een nog hoger vermogen (SHR-35T heeft een vermogen van 35 kW). Ons model heeft een vermogen van 24 kW. Onze vorige ketel had een vermogen van 26 kW. Omdat tijdens strenge winterdagen de ketel meer uit dan aan stond wisten we dat we veel vermogen over hadden. Een vermogen van 24 kW van de nieuwe ketel was dus ruim voldoende. Zeker met de wetenschap dat het rendement een stuk hoger is en dus meer energie ter beschikking komt. Een kleiner model, met een tapwatervoorziening, is niet beschikbaar. Ook nu weer merk ik dat tijdens strenge winterdagen het grootste gedeelte van de tijd de brander uit is.

Het model SHR-24T heeft een 'tap-watervoorziening' (vandaar de T in het modelnummer). Het is dus een combiketel. We willen eenmaal warm water en geen aparte geiser. Het enige nadeel, wat ik overigens al had in mijn vorige ketel en dus niet als bezwaarlijk ervoer, is dat tijdens het gebruik van warm water (tijdens bijvoorbeeld het douchen) de ketel niet het CV gedeelte warm blijft houden. De grotere modellen, zoals de SHR-35T, is hier wel in toe in staat. De "klep" die de brander verbindt met het CV of WW gedeelte kan bij mij dus alleen maar twee standen in nemen. Bij de grotere modellen zijn er ook tussenstanden beschikbaar.


home­ >atag