De naam de "Blauwe Engel" is begin jaren '90 ontstaan. Atag Verwarming BV ontstond in 1988 als een nieuwe activiteit uit Atag Keukentechniek. In eerste instantie leverde Atag een CV-ketel onder de naam "Benraad". Deze merknaam werd verkregen door een overname van een bedrijf uit de achterhoek.

Op het moment dat Atag een nieuwe Verbeterd Rendement (VR) CV-ketel ontwikkelde, zocht men naar een nieuwe naam. De Benraad ketel werd onder meer in Duitsland verkocht. Op dat moment werd in Duitsland het milieulabel voor energiebesparende producten "Die BlauweEngel" of "Der Blauwe Engel" steeds populairder. Atag heeft deze naam gedeponeerd in het namenregister. Atag dacht hier wellicht goed commercieel

gebruik van te kunnen maken. De naam heeft associaties met een film met Marlene Dietrich en een trein die daarin voorkwam. Ook in Nederland heeft een "Blauwe Engel" trein gereden deze is hiernaast afgebeeld. De trein hiernaast was oorspronkelijk blauw maar heeft deze kleur verloren toen de Nederlandse Spoorwegen al het materieel in de nieuwe huiskleuren ging spuiten (en daar zit heel veel geel in).

Anderen associëren de naam met de vlam die zo mooi blauw brandt in de ketel. De werkelijke oorsprong is dus het milieulabel uit Duitsland.

Het milieu label is nog steeds in gebruik. Er is zelfs een hele website aan gewijd. Er is zelfs te vinden dat het milieukeur logo reeds 20 jaar bestaat zie onderstaand citaat:

blauwe engel symbool

"Parlamentarische Staatssekretärin Gila Altmann: "Das Umweltzeichen ‘Blauer Engel’ hat in den 20 Jahren seiner Existenz eine breite Akzeptanz erreicht"

Aan de rechter zijde staat het gebruikte logo. Op de plaats van de puntjes, achter het woord 'weil', komt afhankelijk van het product waarop het staat een tekst die bijvoorbeeld zegt: "het weinig stroom gebruikt" of "het weinig CO² uitstoot" (maar dan in het Duits).

De naam "Blauwe Engel II" is, zoals de naam al doet vermoeden, de tweede CV ketel die door ATAG verwarming in eigen beheer is ontwikkeld. De eerste, in eigen beheer ontwikkelde ketel, de "Blauwe Engel" kreeg van de CV-installateurs de bijnaam de "Blauwe Bengel". Nou, u voelt wellicht al aan wat daar aan de hand was. De Blauwe Engel was de eerste, in eigen beheer ontwikkelde, VR-CV ketel van ATAG waarin ook nog eens veel nieuwe technologie in gestopt was.

Net zoals bij de andere producenten van CV-ketels had ook dit eerste model wat kinderziekten. Want denk nou niet dat andere merken CV ketels géén kinderziektes hebben gehad (praat maar eens met uw installateur). Welke kinderziekten in de Blauwe Engel (I) overwonnen zijn weet ik niet. Een ding heeft men bij ATAG in ieder geval geleerd, men wist nu welke onderdelen goed functioneerden maar vooral wat voor verbetering vatbaar was.

Na de ervaringen met de Blauwe Engel ketel, wat een VR ketel was, introduceerde ATAG een nieuw Hoog Rendement (HR) CV-ketel onder de door ons nu bekende naam de "Blauwe Engel II".

Dat bleek een schot in de roos. In de consumentengids van augustus 1997 preek de Blauwe Engel boven aan de lijst en ontving men de hoogste onderscheiding met de "Beste uit de test" prijs.


home­ >atag