Waarom zijn we verzot op de Blauwe Engel-II?

De redenen zijn uit te splitsen in twee categorieën. De rationele, en de niet rationele redenen.

De rationele redenen

  • De brander staat niet omhoog maar hangt naar beneden. Hierdoor zal de brander minder snel vuil raken.
  • Dat de brander modulerend werkt en niet van het aan/uit type is niet wereldschokkend. De brander heeft echter een zeer groot modulatiebereik. Om precies te zijn kan de brander terugregelen van 100% (vol vermogen) tot 30% (minimum vermogen). Dat was zover wij weten het grootste bereik wat te koop toen wij de ketel aanschaften. Hij kan dus heel zachtjes branden waardoor de brander minder frequent aan en uit zal gaan. Ook kan hierdoor een "warmte stoot" worden voorkomen wat vaak de reden is van het "tikken" van de installatie. De brander kan zover teruggeregeld worden dat van branden haast geen sprake meer is. Via een kijkgat aan de zijkant van de ketel kan je waarnemen dat de brander geen 'vlammetjes' meer heeft maar alleen nog staat te gloeien. Dit heeft naar onze mening ook een gunstige invloed op het rendement.
  • Als eerste had de Blauwe Engel II een modulerende circulatiepomp. Na twee jaar is Nefit ook gevolgd. Daar waar de andere CV-ketels een aan/uit pomp toepassen heeft deze Rolls-Rolls onder de CV ketels een pomp die zich zal aanpassen aan de installatie (weerstand). Hiermee wordt onnodig hard pompen voorkomen, wordt energie bespaard en wordt het hinderlijke geruis in de buizen en radiatoren geminimaliseerd.
  • De ketel kan worden voorzien van een zeer gebruiksvriendelijke thermostaat die in gewoon Nederlands met je "praat" (omschakelbaar naar het Fries). Hoewel een normale twee-draads (klok)thermostaat ook aangesloten kan worden biedt de speciale Brainthermostaat vele voordelen (mijn advies: niet twijfelen maar meteen kopen). De waslijst aan instellingen leest u op deze pagina. Een paar in het oog springende voordelen zijn: je krijgt op tijd een melding dat het tijd wordt om het water bij te vullen, een (schakel)klokprogramma kan niet alleen de CV op vooraf ingestelde tijdstippen aan en uit laten gaan, maar ook is een klok beschikbaar voor het warmwater gedeelte. Hiermee kan op bepaalde tijdstippen het op temperatuur houden van de boiler aan of uitgeschakeld worden. Vele instellingen die op de ketel gedaan worden zijn vanuit de woonkamer op de thermostaat instelbaar (CV circuit aan/uit, Warm Water circuit aan/uit, CV watertemperatuur hoger/lager en dergelijke).
  • Hoewel een verlengstuk uit het vorige punt, vindt ik de "ik ga even weg tot ... uur" of de "ik blijf nog even langer op tot ... uur" hele prettige extra "klok" instellingen die vlug gemaakt kunnen worden zonder dat je het hele klokprogramma overhoop moet halen (en later moet terugzetten). En ja voor de luxe paarden is er ook een functie "ik ga op vakantie tot ..." en als je dan thuiskomt dan is het op dat moment weer lekker warm.
  • De meeste CV ketels hebben op de ketel zelf maar twee knoppen, CV aan/uit en water temperatuur. Dat is wel heel anders bij de Blauwe Engel II. Bij deze ketel kan namelijk, via een wat minder gebruiksvriendelijk display (maar met het handboek goed te doen), haast elk onderdeel ingesteld worden. Schrik hier niet van terug. Als je het niet wilt, dan regelt de ketel alles zelf. De installateur geeft eenmaal op wat voor soort verwarmingssysteem je hebt (vloerverwarming, radiatoren of combinaties) en alles wordt verder optimaal ingesteld. Voor de vrouw of man die graag regelmatig "onder de kap wil liggen" ligt hier een eldorado te wachten. kijk maar eens op deze pagina onder de link "parameters zonder uitgebreide toelichting".

De wat minder rationele redenen

  • De ketel ziet er van binnen gewoon heel mooi uit. Niet voor niets staat als bijtekst van sommige foto's op deze website niet 'ketelhuis' maar 'machinekamer'.
  • Een technisch iemand met een beetje verstand van ketels krijgt bij het zien van deze ketel een warm gevoel van binnen. Dit is een ketel waar vaklui met trots en liefde voor het vak aan hebben gewerkt. Alles is net even wat beter geregeld, uitgevoerd en afgewerkt dan bij de andere ketels. Er zijn nauwelijks concessies gemaakt. O.K., hij is dan wel wat duurder dan de anderen maar je krijgt er dan ook wat meer voor.
  • U bent een echte 'knoppenfreak'? Mooi. Bij deze ketel kan de eigenaar de baas spelen. Daar waar bij de andere ketels het op houdt bij CV aan/uit kan je hier avonden lang mee spelen (als je dat wilt). U bent wat minder technisch? Geen probleem. Laat u zich niet misleiden door de 'knoppengekken'. Juist de brainthermostaat die in gewoon Nederlands met u 'spreekt' is juist voor u gemaakt! Alle andere instellingen op de ketel zal de Blauwe Engel II optimaal voor u in- en bijstellen.

home­ >atag