Watertemeratuur instellen (van de radiatoren)

control tower close up

Indien je de watertemperatuur van je centrale verwarming wilt wijzigen (dit heeft dus niets te maken met de kamertemperatuur of warmwatertemperatuur) dan moet je onderstaande procedure volgen.

Zorg dat je in de technische sectie komt door vijf seconde op de "STEP" toets te drukken. Druk daarna op de "MODE" toets. Nu verschijnt "PARA" op het schermpje (PARA staat voor Parameters = instellingen).

Druk op de "STEP" toets. Op het schermpje verschijnt nu bijvoorbeeld "1 85". Dit betekent: parameter 1 (watertemperatuur) staat ingesteld op 85° C. Hiermee is de maximale watertemperatuur vastgelegd op 85° C. Door op de (+) of (-) toets te drukken kan de waarde gewijzigd worden. Door daarna op de "STORE" toets te drukken legt je de wijziging vast. Als je de wijziging niet vast wil leggen druk je op de step toets waardoor je bij de volgende instelling komt.

Door op de "MODE" toets te drukken keer je weer terug in de technische sectie.

Heb je een Brainthermostaat? Laat de watertemperatuur dan zo hoog mogelijk staan. Op 90° C of zo. U kunt namelijk op de thermostaat in de huiskamer zelf de maximale temperatuur instellen. De waarde op de Brainthermostaat kan echter nooit hoger zijn dan de op deze Control tower. Op de Control tower hoog houden dus. Dan kan je het altijd nog naar beneden aanpassen op de thermostaat.

Waarom zou je een lage watertemperatuur willen hebben?

Hoe lager de watertemperatuur is die door je cv installatie gaat hoe minder de radiatoren stralingsenergie zullen uitzenden maar juist heel veel convectiewarmte zullen afstaan.

Stralingsenergie is directe (infrarood) warmtestraling vergelijkbaar met de warmte van een infrarode lamp of de warmte die je voelt bij een open haard. Is de IR lamp uit of het vuur uit (of iets staat tussen jou en de lamp/het vuur) dan ben je de warmte meteen kwijt "je voelt het niet meer". Weg energie. Daar heb je dus niet veel aan. Met een cv wil je dat de luchttemperatuur in je kamer stijgt. Het verwarmen van de lucht wordt convectie genoemd.

Bij convectie wordt koude(re) lucht door de radiator verwarmd, doordat warme lucht uitzet zal het soortelijk gewicht afnemen en zal dus stijgen. De verwarmde lucht stroomt langzaam, via het plafond, muur en vloer rond in je kamer en komt weer als koudere lucht bij je radiator terug. Dit is energetisch (milieutechnisch) de beste methode van verwarmen als je radiatoren hebt. Vroeger stonden cv installaties op 85 graden Celsius of meer. Tegenwoordig wordt dit naar 60 graden of nog minder teruggebracht. Voorwaarde is dat de radiatoren voldoende verwarmend oppervlak hebben.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is nog interessanter. Voor het milieu en je portemonnee. Alleen dit heeft een groot nadeel; het duurt lang voordat het warm is en ook weer afkoelt (1 á 2 uur). Dit is eigenlijk alleen geschikt voor mensen die de hele dag thuis zijn. Het voordeel van vloerverwarming is namelijk dat je voeten warmte voelen en dat ervaren we als "warm" terwijl de temperatuur op 1,5 meter hoogte wellicht kouder is dan bij een installatie met radiatoren.


home­ >atag