Waarom zou ik broodverbeteraar gebruiken, hoe maak je dat zelf of waar koop je het?

Wanneer je een brood gaat bakken wil je (althans, de meeste thuisbakkers) uiteindelijk een brood krijgen die veel lijkt op een brood van de bakker. Gebruik je voor het deeg alleen maar meel, water, zout en gist dan krijg je een heerlijk brood wat alleen jij lekker vindt. Menig huisgenoot zal zijn/haar neus er voor ophalen! Wat is het probleem? Het brood blijft veel te laag/klein/compact. Dit heeft niets, maar dan ook niets te maken met de hoeveelheid gist. Met meer gist bereik je zelfs dat je brood van binnen "scheuren" vertoont. Wat is het geheim van de bakker? Een bakker voegt, geheel legaal, een aantal stoffen toe die het brood hoger, smeuïger en lekkerder maken. De hoofdbestanddelen hiervan zijn:

  • vet
  • emulgator
  • vitamine c
  • gluten

Vet

Het vet zorgt er voor dat het brood niet zo snel oudbakken wordt en het wordt ook wat smeuïger. Omdat vet een vijand is van water -het mengt niet goed- (en dat zit nou eenmaal veel in een deeg) moet je zorgen dat deze vrienden worden.

Emulgator

Een emulgator smeed een vriendschap tussen vet en water. Een bekende emulgator is Lecithine. Dit is een stof die oorspronkelijke uit de maïskorrel werd gehaald. Tegenwoordig wordt het voornamelijk uit de zonnebloempit gehaald. Vitamine C doet de bakker niet in het deeg om het brood gezonder te maken. Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, zorgt dat de gluten sterker wordt, waardoor het brood dus nog hoger/luchtiger wordt.

Gluten

Als laatste zit in een broodverbeteraar gluten. Deze stof zit van nature al in het meel/bloem maar niet voldoende om lekkere luchtige hoge broden van te maken. Hoe meer gluten je extra toevoegt hoe luchtiger/hoger je brood wordt.

Al deze ingrediënten kan je los kopen. Vet lijkt geen probleem: boter/margarine/vloeibaar vet/olie, lecithine kan je bij de natuurvoedingswinkel kopen, vitamine C in een potje met pillen (maak er één goed fijn of beter, los hem op in het water) en gluten kan je meestal bij de molen kopen. Maar nog makkelijker is om al deze ingrediënten (plus een paar meer) in één te kopen: broodverbeteraar. Een molen die meel verkoopt heeft meestal dit ook te koop. Er zijn veel broodverbeteraars te koop. Witbrood verbeteraar, bruinbrood verbeteraar, luxe broodjes verbeteraar, harde broodjes verbeteraar, etc.

home­ >broodbakken >broodverbeteraar

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen