Hoe het broodbakken bij ons begon

Het begon in 1992. We zaten TV te kijken en zagen iemand brood bakken. We dachten "dat doen we ook eens".

Keukenmixer

We zijn eerst gestart met een huishoudmixer met kneedhaken het deeg te kneden. Die mixer werd al snel heet en ging erg raar ruiken. Da's niet goed dachten we.

mixer met kom van philips
Philips keukenmixer met draaiende kom

Keukenmixer met draaiende kom

Op zoek naar een degelijk apparaat. We zagen een mixer met roterende kom staan. De kom draait dus langzaam onder de kneedhaken door. Da's verstandig dachten we, want dan wordt het deeg gelijkmatig gekneed. Op de verpakking stond een foto, een kom gevuld met deeg, dus, dat moest wel geschikt zijn voor brooddeeg te bereiden. De foto hiernaast is niet het bewuste apparaat maar een opvolger daarvan, ook een Philips mixer, leuk voor cake of pannenkoekmix maar absoluut niet geschikt voor brooddeeg. Bij dit type mixer(s) draaien de kneedhaken véél te snel.

Helaas, een miskoop dus. Die mixer was snel ter zielen. Eigenlijk logisch, de motor in de mixer is hetzelfde als een normale mixer. Dus een veel te lichte motor voor dit zware kneedwerk.


Kneden met de hand

Dan maar met de handen kneden op het aanrecht. Wel gezond natuurlijk al die inspanning, maar och, wat is dat zwaar!

Inmiddels hadden we de nodige boeken gekocht over hoe je brood moet bakken. Daarin staat ook in hoe je moet kneden. Dat is vak apart. Ook het opmaken, dat is het oprollen en opvouwen van het deeg voordat het deeg het in bakblik gaat, komt daar aan bod.

Nadeel is dat je de aanrecht eerst goed schoon moet maken. En dan nog een keer als je klaar bent, want er blijft altijd deeg achter op het aanrecht. Hoewel je "diep in contact staat met je deeg" toch maar op zoek naar een andere oplossing.

Kenwood mixer

Diep in de buidel getast en zo'n ouderwetse zware mixer/kneder van Kenwood gekocht. Die hadden ze al toen ik jong was. Dat zal dus wel goed zijn. Goh wat is die mixer duur en o, wat is hij zwaar! Thuisgekomen gelijk deeg gemaakt. Jee, dat ding maakt behoorlijk wat lawaai!

Het is een mooi apparaat. De kneedhaken (of gardes voor room en zo) maken een planetaire beweging. Hierbij maken de kneedhaken twee soorten draaiende bewegingen. Als eerste om hun as, net zoals bij een normale mixer, maar daarnaast draait de mixer as kleine rondjes in de mixkom. Net zoals je dat zelf zou doen. Hierdoor wordt het deeg netjes overal in de kom bereikt. De term planetaire beweging komt van het draaien van planeten rond de zon. Niet alleen maakt een planeet een cirkel rond de zon maar draait ook nog eens om zijn eigen as.

Kneden doet deze Kenwood mixer zonder meer goed. Maar hij heeft ook zijn nadelen. Zo staat hij flink te "stampen" tijdens het kneden. Dat is logisch want het deeg gaat in de kom steeds maar heen en weer, van links naar rechts. Door dit stampen verschuift de mixer op het aanrecht. Je moet dus oppassen dat hij niet van het aanrecht valt. Hmmm...


home­ >broodbakken

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen