Zout

Zout is, tenzij je het vanwege je gezondheid niet mag gebruiken, een essentieel onderdeel van brood.

Zout speelt in brood twee belangrijke rollen.

  • Het geeft brood geen flauwe smaak
  • Het voorziet je lichaam van het "broodnodige" jodium

Flauwe smaak

Het zal je wel een keer gaan overkomen. Je bent het zout vergeten. Nou, dat heb je zo door als je de eerste hap neemt van je brood. Grrr, wat een flauw gedoetje is dat! Ook als je niet nauwkeurig weegt zal je al heel snel merken dat een beetje meer of minder zout heel erg veel invloed heeft op de smaak. Wat je op zal vallen is dat het brood niet zal mislukken als je zout vergeten bent. Zout is dus geen kritisch onderdeel voor het welslagen van je brood. Het zout werkt overigens wel positief op het sterker maken van de gluten waardoor het brood (iets) luchtiger wordt.

Jodium

Wanneer je regelmatig brood gaat bakken is het héél erg belangrijk dat je zout gebruikt waarin jodium zit. Zonder dit jodium zal je lichaam een tekort oplopen en krijg je last van krop of struma (een schildklier afwijking). Dit lijdt dan tot groeistoornissen. De overheid heeft in broodbesluit het gebruik van Jodiumhoudend zout opgenomen. Het broodbesluit is de wet en regelgeving voor de bakkerssector. Sinds 1968 zijn bakkers verplicht jodiumhoudend zout te verwerken in het brood.

Als je zout koopt moet je de verpakking goed lezen. Daarop moet vermeld staan dat Jodium aan het zout is toegevoegd.

Tip

Wanneer het deeg gekneed wordt, neem dan een klein stukje er van af en proef het. Je weet dan meteen of er zout in zit. Ben je het vergeten? Maak dan het deeg een flink stuk natter, voeg het zout toe, laat het dan even kneden en voeg daarna weer meel/bloem toe. Het extra water is noodzakelijk om het zout goed te vermengen met het deeg. Als het kneden haast al klaar is en je komt er dan pas achter is het beter om het kneedproces opnieuw te starten. Dus je moet dan helemaal opnieuw beginnen maar het samenvoegen van de ingrediënten vergeten. Je start dus meteen met het kneden wat meestal zo'n 15 minuten duurt. Als je een broodbakmachine hebt, zet het dan uit en stel hem dan weer opnieuw in zoals je altijd doet.


home­ >broodbakken

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen