Kiezen van het juiste vermogen van een cv ketel

kiloWatt

Kies bij aanschaf een ketel met het juiste (verwarmings)vermogen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW (kilowatt). Te veel is niet heel erg maar te weinig zeker wel.

Huidige ketel als richtlijn

Een zeer goede richtlijn is het vermogen van je huidige ketel. Als je tevreden bent met de warmteopbrengst van je huidige ketel is er zeker geen reden om een "grotere" ketel te kopen. Het aantal kW van de nieuwe ketel hoeft niet precies overeen te komen met de nieuwe ketel maar moet niet al te veel afwijken. Maar 15-20% minder zal normaal echt geen probleem zijn.

Heeft mijn huidige ketel voldoende capaciteit?

Je weet niet of de ketel die je nu hebt voldoende capaciteit heeft? Dat is gemakkelijk. Hopelijk weet je nog hoe vaak de ketel brandde toen het flink koud was van de winter? Stond de ketel vrijwel constant te branden of sloeg hij maar om de zoveel tijd aan? Dat geeft een goede indicatie. Als hij regelmatig niet brandde gaf dat aan dat de ketel voldoende capaciteit over had. De nieuwe ketel van vergelijkbaar vermogen of iets minder is dan een goede keuze. Brandde je ketel tijdens koude dagen vrijwel continu dan was de capaciteit eigenlijk te krap. Dan moet je een ketel kopen die wat meer vermogen heeft.

Toch niet zo moeilijk

Het selecteren van het juiste vermogen is niet zo heel moeilijk. Bij nieuwe ketels valt namelijk niet zoveel te kiezen. De meeste fabrikanten hebben maar drie vermogens beschikbaar. Zo iets als bijvoorbeeld 24, 34 en 45 kW. Als je huidige ketel bijv. 22 kW is en net te krap was dan moet je dus naar (in dit voorbeeld) een 34 kW model uitkijken. Overigens: de meeste doorsnee redelijk goed geïsoleerde huizen, die na 1980-85 zijn gebouwd hebben aan een 24 kW model (of iets wat daar dicht bij licht) meer dan voldoende.

Het wordt niet zo snel warm!

Maar... ik vind dat het in de winter, als de ketel net aangezet/aangeslagen is, dat het zo traag warm wordt in de huiskamer! Moet ik nu een hoger vermogen ketel kopen? Nou, dat kan je niet zomaar stellen. Wat je uit moet zoeken of het probleem in het vermogen van de ketel zit of dat het warmteafgevend vermogen van je radiatoren wellicht te klein is. Dat is makkelijk uit te zoeken. Een radiator moet het warme water wat hij aangeboden krijgt afkoelen en afstaan aan de ruimte. Als het binnenstromende water vrijwel even warm is als het uitstromende water in de radiator in bijvoorbeeld je huiskamer dan kan dat duiden op een te laag warmteafgevend vermogen. Voel dus aan de aan en afvoerbuis van de radiator (of aan de boven en onderkant van de radiator). Wanneer een duidelijk warmteverschil merkbaar is dan duidt dit meestal op genoeg warmteafgevend vermogen.

Tijd voor de conclusies

Wat te doen als de radiator boven en onder vrijwel even warm is en het te lang duurt voordat het warm wordt? Dan moet je een radiator kopen met een groter warmte afgevend vermogen óf een extra radiator plaatsen. Wat te doen als de radiator aan de onderkant duidelijk koeler is als boven? Dan kan dat op een aantal manieren opgelost worden. Wellicht kan je de watertemeratuur van de ketel hoger instellen. Bijvoorbeeld van maximaal 60 naar maximaal 80 graden. Het kan ook zijn dat verwarmingsbuizen naar deze radiator(en) te krap bemeten zijn (te smal zijn in doorsnede) en kan de pomp niet genoeg warm water door je radiator pompen. Het vervangen van een aantal buizen met die met een grotere diameter is dan een oplossing. Maar het kan ook zijn dat je ketel niet vermogen heeft. Dat kan je merken dat tijdens winterse koude dagen. Als de bovenkant van de radiator niet echt flink warm/heet wordt is dat een goede indicatie dat de ketel een te klein vermogen heeft (aangenomen dat de watertemperatuur niet beperkt wordt tot bijvoorbeeld 40 graden). Sommige ketels hebben een zomer/winterstand schakelaar/instelling. Kijk eens hoe die staat. Andere ketels hebben een instelbare watertemperatuur of instelbare maximale watertemperatuur. Probeer die eerst eens te verhogen.

Een voorbeeld

Ter illustratie, wij hebben een twee onder een kap woning (inhoud van 550 m3) uit 1985 en hebben de maximale watertemperatuur beperkt op 55 graden (voor het cv gedeelte) en hoeven dit alleen maar in uitzonderlijk koude dagen te verhogen tot 60-65 graden om het iets sneller warm te laten worden. Tijdens zeer koude dagen staat de ketel meer uit dan aan. En toch hebben we maar een 24 kW ketel! Met andere woorden, overtuig jezelf voor 100% voordat je een ketel gaat kopen uit de "tweede vermogens categorie" die zo rond de 30-37 kW ligt. Die is voor verwarming meestal niet noodzakelijk. Dit soort vermogens worden gekozen als de capaciteit van de warmwater hoger moet zijn dan een doorsnee ketel vanwege het snel kunnen vullen van een bad of als je douche moet lijk op de Niagara watervallen. Bedenk wel: dit kost niet alleen meer bij de aanschaf maar de ketel is ook een stuk minder zuinig!


home­ >centrale verwarming