Waar moet je op letten als je een radiator kiest? / Hoe bereken je het benodigde vermogen van een radiator?

Een radiator moet in eerste instantie... verwarmen en als tweede niet opvallen of juist wel maar dan vanwege zijn fraaie ontwerp.

Allereerst moet je dus weten wat het "verwarmingsvermogen" moet zijn van de radiator. Doe je dit niet dan zal de ruimte te koud blijven of juist veel te warm in vergelijking met de rest van de ruimte/huis.

Dat begrijp ik niet, wat bedoel je nu? Stel dat je in een huis hebt met twee kamers. In kamer 1 hangt de thermostaat. Als de radiator in kamer 2 te veel vermogen heeft voor de ruimte waarin hij hangt dan zal, wanneer het in kamer 1 behaaglijk lekker is, de temperatuur in kamer 2 veel te hoog zijn. Het vermogen van een radiator moet aangepast worden op de ruimte waarin deze hangt én het gebruik van de ruimte. Immers, in een bad/doucheruimte moet het altijd wat warmer zijn en in de gang wat koeler.

Hoe bereken je het benodigde verwarmingsvermogen (in kW) van een radiator?

Dat is van drie factoren afhankelijk:

  • De inhoud van de ruimte in m3
  • De soort ruimte, feitelijk de gewenste temperatuur
  • De isolatiegraad van het huis en andere correctiefactoren
  • De inhoud van de ruimte

    Een makkie: vermenigvuldig de lengte met de breedte en de hoogte en wees niet al te precies. Een voorbeeld een kamer is 305x268x248 cm. Dan mag je best rekenen met 300x270x250. Dat wordt dan 20.250.000 cm3 of te wel 20,3 m3 (afgerond). Je had natuurlijk ook 3x2,7x2,5 mogen berekenen dan is het antwoord gelijk in m3.

    De soort ruimte

    Huiskamer doorgaans op 21 graden
    Badkamer doorgaans op 24 graden
    Keuken, doorgaans op 20 graden
    Slaapkamer doorgaans op 18 graden
    Gang doorgaans op 19 graden
    Berging doorgaans op 12 graden

    De isolatiegraad van het huis

    Een oud huis gebouwd tot 1970 is nauwelijks geïsoleerd. je zal daardoor meer warmte verliezen en moeten de radiatoren meer warmte afgeven. In moderne huizen is bij een vergelijkbare ruimte veel minder energie nodig. Vandaar de vermenigvuldigingsfactor. Woon je op een hoek dan moet er nog iets bij, woon je tussen woningen of heb je onderburen? Dan heb je wat minder nodig!

    Ruimtetemperatuurfactor

    10 graden: 30
    12 graden: 35
    15 graden: 50
    18 graden: 60
    19 graden: 65
    20 graden: 70
    21 graden: 75
    22 graden: 80

    >Correctiefactor

    slecht geïsoleerd huis: 1,15
    normaal geïsoleerd huis: 1.0
    Goed geïsoleerd huis: 0,9
    Hoekhuis/twee onder een kap/vrijstaand huis: tel bij bovenstaande waarde 0,1 op.

    De berekening

    Benodigd vermogen in Watt* = gewenste ruimte temperatuur factor * correctiefactor * inhoud ruimte in m3

    * dit is het totale vermogen in die ruimte. Afhankelijk van de ruimte moeten soms meerdere radiatoren gemonteerd worden.

    Een voorbeeld
    Woonkamer van 8x4x2,5 meter, een inhoud dus van 80 m3. Het is een normaal geïsoleerd huis maar wel een hoekhuis, dus een correctiefactor van 1,0 + 0,1 = 1,1. Omdat het een woonkamer is willen we de temperatuur op 21 graden hebben. De benodigde vermogen wordt dan 75 x 1,1 x 80 = 6600 Watt.

    Nu kiezen
    Houd rekening dat een radiator minimaal 10 cm boven de grond moet hangen. Lager absoluut niet. Hoger hoeft niet maar mag wel. De beste plaats voor een radiator is onder een raam.

    standaard radiator

    In ons voorbeeld van een woonkamer is het zeer raadzaam om 2 tot 4 radiatoren te gebruiken. Bij 2 radiatoren moet iedere radiator 6600 / 2 = 3300 Watt (3,3 kW) vermogen hebben. Wanneer we een traditionele radiator aanschaffen en de gewenste hoogte is 50 cm (gebruikelijk in huiskamers) dan zal snel gekozen worden voor een model met drie platen, een zogenaamd type 33 met een lengte van zo'n 120 cm. Deze levert zo'n 3300 Watt op.

    Traditionele radiatoren

    In vrijwel alle huizen vanaf 1980 hangt een radiator die sterk lijkt op de foto hiernaast. Dit type radiator is beschikbaar in een aantal uitvoeringen. Gekozen kan worden uit 1 tot 3 platen en daarnaast kan iedere plaat nog voorzien zijn van een extra warmte afgifte profiel. Zeg maar een soort golfplaat die aan de plaat is bevestigd. Een 1 plaats radiator zonder extra profiel wordt een type 10 genoemd. Met een extra warmteafgifteprofiel heet dit type 11. Een dubbelplaat model is een type 20, maar als 1 plaat voorzien is van een extra profiel is het een type 21 en als beide platen zijn voorzien van die extra profielen heet het een type 22. Een type 33 is een drie plaats model met op iedere plaat een extra profiel. Het extra profiel zorgt dat de radiator meer warmte kan afgeven. Door het profiel wordt het vermogen (het aantal Watt's) verhoogd zonder dat de radiator hoger of langer hoeft te worden. Buiten het voordeel heeft het extra profiel ook een klein nadeel en dat is dat je niet zo goed de stof er tussen uit kan zuigen. Hieronder van links naar rechts een bovenaanzicht van de typen 10, 11, 20, 21, 22 en 33.

    type radiators

home­ >centrale verwarming