Waar moet je op letten bij aanschaf van een centrale verwarming?

Een afstreeplijstje voor diegene die een ketel gaan aanschaffen:

  • Moet de cv ketel ook warm water leveren? Ja: kies dan een combi-ketel.
  • Is de ruimte waar de ketel hangt beperkt? Let dan goed op de benodigde maten! Sommige ketels zijn behoorlijk breed of juist diep.
  • Heb je vloerverwarming? Niet elke ketel is geschikt voor vloerverwarming!
  • Wilt u naast de ketel ook een zonnecollector en -boiler (laten) installeren? Let er op dat de ketel geschikt is voor "naverwarming zon".
  • Kies een ketel met het juiste vermogen. Lees deze pagina aandachtig.
  • Heeft u op dit moment nog een relatief oude ketel, type "open systeem" (waarbij je de vlammetjes kan zien), dus met maar één afvoerpijp voor de verbrandingsgassen? Alle moderne ketels zijn "gesloten systemen" en halen de lucht voor verbranding van het gas niet meer uit het huis maar "van buiten". Dus zullen extra kosten gemaakt moeten worden voor het aanbrengen van een dubbelpijps systeem (invoer / afvoer).
  • Heeft u een rioolleiding (waterafvoerputje) in de buurt van de cv ketel? Dat is namelijk nodig voor moderne ketels. Die produceren condensvocht (en dat hadden oude ketels niet) en dit mag alleen maar via het riool afgevoerd worden. Denk niet: ik doe dat wel via de dakgoot! Die wordt namelijk langzaam weggevreten/opgelost omdat het condenswater zuur is.
  • Heb je nu nog geen thermostaatkranen op de radiatoren maar wil je dat meteen overal aan (laten) brengen? Dan moet je zorgen dat er "ergens" altijd een (desnoods kleine) radiator altijd open staat. De pomp moet namelijk het water rond kunnen pompen en als alle thermostaatkranen "dicht" staan zou dat niet gaan! Daarnaast, als je overal thermostaatradiatorkranen gaat aanbrengen is het te overwegen om de thermostaat uit de kamer te halen en de ketel te voorzien van een buitentemperatuursensor. Die zorgt er voor dat de ketel altijd voldoende warm verwarmingswater rond pompt.

home­ >centrale verwarming