Kwaliteiten verf

De fabrikanten van verf produceren verschillende kwaliteiten verf. Dit uit zich meteen in de prijs van de verf. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat goedkope verf een mindere kwaliteit verf is dan dure.

Waarin verschillen de verschillende soorten verf?

De meest belangrijkste verschillen:

  • Hoeveelheid pigment
  • Fijnheid van het gebruikte pigment
  • Lichtechtheid van het gebruikte pigment
  • Hoeveelheid vulmiddel

Hoeveelheid pigment

Het pigment is het duurste onderdeel van de verf. Door minder pigment in de verf te doen kan de verf goedkoper worden. Daarvoor in de plaats kan een vulmiddel toegevoegd worden.

Fijnheid pigment

Pigment is fijngemalen (gewalste) kleurstof. Verf met brokjes pigment van 1 millimeter zal u niet op prijs stellen. Vandaar dan pigment een aantal malen wordt gewalst. Dit is een traag, arbeidsintensief en dus duur proces. Goedkope verf is dus minder vaak gewalst. Dit uit zich tijdens het schilderen bij een sterke verdunning. De hoeveelheid pigment wat dan overblijft is bij goedkope verf veel minder dan dure verf. Bij dure verf blijft sterke verdunning de kleur nog lang zichtbaar. Goedkope verf verliest zijn kleurkracht al snel. Dit heeft allemaal ook zijn invloed op de mate van dekking van de verf. Dure verf zal beter dekken dan goedkope.

Lichtechtheid

Pigment zal onder invloed van (vooral uv-) licht haar kleur langzaam verliezen (het verschieten van kleur). De lichtechtheid verschilt aanzienlijk tussen de verschillende pigmenten. Voor een bepaalde kleur verf zijn soms dure en goedkopere pigmenten beschikbaar. Goedkope pigment kan minder lichtecht zijn of is minder brilliant.

Vulmiddel

Verf, voornamelijk bij olie- en acrylverf bestaat hoofdzakelijk uit pigment en een bindmiddel. Daaraan kan een vulmiddel toegevoegd worden om de verf goedkoper te maken. Dit vulmiddel is een transparante stof die de verf minder dekkend maakt.

Kwaliteitsreeksen verf

Verf van verschillende fabrikanten laten zich moeilijk vergelijken. Het doel van onderstaande tabel is dan ook niet de verven van verschillende fabrikanten onderling te vergelijken. Het belangrijkste doel is de kwaliteitsverschillen bij één fabrikant inzichtelijk te maken. Talens Rembrandt is dus beter dan Talens Van Gogh en die is weer beter dan Talens Amsterdam. Maar Van Gogh is niet per definitie van exact dezelfde kwaliteit als Ara Artist. Ara heeft echter maar één kwaliteit verf. We hebben getracht deze in de juiste "kolom" te plaatsen. Ara is dus een middenkwaliteitverf. Niet iedereen zal het met deze positionering eens zijn. Het geeft u in ieder geval een indicatie.

Vergis je niet, met de "kwaliteit +" verven kan je heerlijk schilderen en zeker als u wat groter schildert of niet al te verdunt zie je niet of nauwelijks het verschil!

Acryl

Kwaliteit +++ Kwaliteit ++ Kwaliteit +
  ARA Artist  
Lascaux artist Lascaux studio  
  Liquitex Artist Liquitex Basics
  Daler Rowney Cryla Daler Rowney System 3
  Golden artist  
    Reeves studie
Talens Rembrandt Talens van Gogh Talens Amsterdam
  Winsor & Newton Finity Winsor & Newton Galeria

Aquarel

Kwaliteit +++ Kwaliteit ++
Schminke Horadam  
Talens Rembrandt Talens van Gogh
Winsor & Newton Artist Winsor & Newton Cotman

home­ >kunstschilderen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen