Overzicht verfsoorten voor de kunstschilder

Voor de kunstschilder zijn veel verschillende verfsoorten beschikbaar, iedere verfsoort heeft zijn bestaansrecht vanwege zijn unieke verzameling eigenschappen. Waarin verschillen deze verfsoorten van elkaar? En wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn de belangrijkste bestanddelen van verf?

Wat zijn de belangrijkste bestanddelen van verf?

Verf bestaat in beginsel uit maar twee onderdelen: het pigment en het bindmiddel.

Pigment

pigment voor verf

Pigment is de "kleurstof" die de verf zijn kleur geeft. En stof het is! Pigment is een heel fijn gemalen poeder meestal van synthetische (uit de fabriek) origine. Neem bijvoorbeeld simpel roest. IJzer wat geroest is, kan je heel fijn malen/wrijven en dan houdt je een rood/bruine kleurstof over. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in de verf die "burnt sienna" wordt genoemd. Maar ja, als je die stof op je canvas (schildersdoek) aanbrengt valt het er meteen weer af. Om van deze stof een verf te maken moeten we een soort lijm toevoegen. Dat noemen we het bindmiddel.

Bindmiddel

Bindmiddel zou je kunnen zien als de "lijm" die het pigment bij elkaar houdt en de kleefkracht geeft waardoor de verf blijft hechten aan een ondergrond zoals steen, papier, katoen, linnen en hout.

Wat onderscheid verfsoorten van elkaar?

Het is het bindmiddel wat de verfsoorten van elkaar onderscheid. Bij olieverf wordt lijnolie gebruikt als bindmiddel. Bij Acrylverf is dit acryl en aquarelverf gebruikt Arabische gom als bindmiddel. Het is juist dit bindmiddel wat de unieke eigenschappen aan de verf geeft. Denk hierbij aan droogtijd, viscositeit (stroperigheid), transparantie, dof- of glimmendheid maar ook bepaald het bindmiddel waarmee de verf verdunbaar is. Denk hierbij aan voornamelijk water of terpentijn/terpentine.

Pigment blijft pigment

Of je nu burnt sienna koopt als aquarel, acryl of olieverf, of wat voor verf dan ook, het pigment wat in de verf zit is steeds hetzelfde, een synthetisch gemaakte ijzeroxide (roest). De fabrikant hanteert zelfs hetzelfde kleurnummer ongeacht het verftype. Een voorbeeld: burnt sienna van Winsor & Newton in aquarel heeft kleur nummer 074, bij Acryl is het ook 074 bij olieverf ook 074, ... Het kleurnummer geeft dus het gebruikte pigment van de verf aan. Het bindmiddel is natuurlijk anders.


home­ >kunstschilderen