Vragen en antwoorden (FAQ) over MP3/MP4 spelers

 

 • Waar vindt ik een overzicht van de verschillende merken en modellen mp3/mp4 spelers?
 • Waar moet ik op letten als ik een MP3/MP4 speler wil kopen?
 • Mijn speler wordt niet herkend door de computer, hoe los ik dat op?
 • Sommige muzieknummers worden niet afgespeeld, hoe kan dat?
 • Mijn speler reageert niet op de toetsen, hij gaat zelfs niet uit/aan!
 • Muziekbestanden worden niet met hun titel en artiestnaam getoond in het display.
 • Ik hoor wel eens dat je de firmware moet updaten, wat is dat en waarom moet ik dat?
 • Wat houdt "rippen" van cd's in?
 • Hoeveel nummers/liedjes/songs passen in een MP3/MP4 speler?
 • Wat zijn ID-3 tag's en hoe kan ik ze wijzigen?
 • Wat is het nadeel van een speler met een oplaadbare batterij die je niet kan verwisselen?
 • Wat zijn Geluidsboeken / boekenleggers .
 • Wordt iedere speler op een intuïtieve wijze bediend?
 • Hoe groot moet het display van mijn mp3/mp4 speler zijn?
 • Aanraakgevoelige toetsen, is dat prettig?
 • Foto's afspelen op een mp3/mp4 speler is dat handig?
 • Hoe goed kan je filmpjes bekijken op een mp4 speler?
 • Wat is een playlist en hoe maak je zo iets?
 • Wat is een thumbnail?
 • Wat zijn MP3, WMA, WAV, OGG, MP4, ASF bestandsformaten?

Sommige nummers worden niet afgespeeld, hoe kan dat?

 1. Deze nummers zijn waarschijnlijk beveiligd met Digital Rights Management (DRM). Een techniek om bestanden te beschermen tegen ongeoorloofd kopiëren.
 2. Muziek en film wordt opgeslagen in een bepaald bestandsformaat (vergelijkbaar met een bepaalde taal). Jouw speler kent natuurlijk niet alle muziek- en filmbestandsformaten die op de wereld bestaan (en dat zijn er heel veel). Wanneer een muzieknummer of film niet wil afspelen op jouw speler komt dat doordat het opgenomen is een een bestandsformaat wat jouw speler niet kent. Alle draagbare spelers ondersteunen minimaal het mp3 muziekformaat. Vaak ook het WMA bestandsformaat. Maar andere formaten zoals AAC, OGG, MPC, FLAC e.d. worden maar door enkele spelers ondersteund. Bij video/film is er nog geen echte standaard die je op alle spelers aantreft. Maar het MP4-AVC formaat (H.264) wordt vaak ondersteund en ook het WMV formaat van Microsoft.
  Wat nu te doen als je toch het muziekje of filmpje wilt afpelen? Je moet het dan omzetten (converteren) naar een bestandsformaat wat jouw speler wel ondersteund. Op het internet zijn honderden conversie programma's te vinden. Type bij een zoekmachine (als je bijvoorbeeld het AAC formaat wil converteren naar MP3) in:
  convert AAC MP3

Mijn speler reageert niet meer op mijn toetsen, hij gaat zelfs niet uit of aan!

 • Zijn de batterijen soms leeg?
 • Reset de speler, in de meeste spelers zit meestal ergens op de achterkant een zeer klein gaatje, druk daar met een tandenstokertje eventjes in.
 • Wellicht moet je het geheugen van je speler opnieuw formatteren. Raadpleeg hiervoor je handleiding.

Muziekbestanden worden niet met hun titel en artiestnaam getoond

Lees alles over ID-3 tags van MP3 bestanden op deze pagina.

Hoeveel nummers/liedjes/songs passen/gaan in een MP3/MP4 speler?

Dit is afhankelijk van drie zaken:

 1. De hoeveelheid geheugen van de speler.
 2. De lengte/duur van de liedjes.
 3. De bestandsomvang van de liedjes.

Hoeveelheid geheugen van de speler
Het eerste is een keuze die je moet maken tijdens het kopen van een speler. Hoe meer geheugen de speler heeft hoe prettiger, maar dat heeft zijn prijskaartje.

Lengte / duur van de liedjes
Dit is niet te beïnvloeden. Hoe langer een liedje gemiddeld duurt des te minder liedjes passen op je mp3/mp4 speler.

Bestandsomvang
De bestandsomvang van de liedjes is na de aankoop van je speler het enige waar je zelf invloed op hebt én zeer sterk bepalend is hoeveel nummers op je speler passen. Tijdens het rippen van een cd kan je zelfs de gegevensoverdrachtssnelheid, uitgedrukt in kbit/s (kilo bit per seconde) instellen. Hoe hoger deze waarde des te beter is de geluidskwaliteit.

Hoe lager het aantal kbit/s is de te kleiner is de bestandsomvang van je liedje, hoe meer nummers op je speler passen. Maar de geluidskwaliteit neemt dan ook af. Verhoog je daarintegen het aantal kbit/s dan neemt de kwaliteit toe maar ook de bestandsomvang en kan je minder nummers op je speler plaatsen.

Draagbare mp3/mp4 spelers en bijbehorende oortelefoontjes leveren een zeer goed geluidskwaliteit bij 128 kbit/s. Boven deze waarde, zoals 160, 192, 224, 256, ... kbit/s levert voor vrijwel niemand waarneembare geluidsverbetering op. Het advies is dus: zorg dat je liedjes met 128 kbit/s zijn opgenomen.

Als je liedjes hebt die op een hogere bitrate zijn opgenomen bijvoorbeeld 192 kbit/s dan is "resampelen" / "downsampelen" de enige oplossing, of je accepteert de grotere bestandsomvang. Meestal is het programma waarmee je cd's ript ook in staat bestaande mp3 liedjes te downsampelen. Type voor hulp eventueel in een zoekmachine "naam van mijn cd rip programma downsample" of zoek voor honderden mp3 downsample programma's op het internet met de sleutelwoorden downsample mp3 songs. Ga nooit "upsampelen; dat is bijvoorbeeld een 92 kbit/s nummer naar 128 kbit/s brengen. Dit heeft totaal geen nut en lijdt soms tot een slechtere kwaliteit.

Uitgaande van MP3 liedjes met een lengte van 4 minuten en een kwaliteit van 128 kbit/s kan je in onderstaande tabel aflezen hoeveel liedjes in een speler passen afhankelijk van de geheugengrootte.

 • 128 MByte: 8.000 seconde / 133 minuten / 33 liedjes
 • 256 MByte: 16.000 seconde / 266 minuten / 66 liedjes
 • 512 MByte: 32.000 seconde / 532 minuten / 132 liedjes
 • 1 GByte: 64.000 seconde / 1064 minuten / 264 liedjes
 • 2 GByte: 128.000 seconde / 2128 minuten / 528 liedjes
 • 4 GByte: 256.000 seconde / 4256 minuten / 1056 liedjes
 • 8 GByte: 512.000 seconde / 8512 minuten / 2112 liedjes

Wat is het nadeel van een speler met een oplaadbare batterij die je niet kan verwisselen?ouderwetse mp3 speler

Eenvoudige (dikke USB steker) MP3 spelers werken meestal op een AAA (mini penlight) batterij. Als die op is kan je hem vervangen. Nog slimmer is om een oplaadbare AAA batterij te gebruiken. Echter na zo'n 500 keer herladen merk je dat de kracht er uit is. Niet getreurd, je kan deze oplaadbare batterij vervangen en dan weer zo'n 500 keer de batterij opladen. Helaas zit in vrijwel alle moderne spelers een vaste vrij platte oplaadbare batterij die niet lijkt op de (mini)penlight batterij. Maar het belangrijkste komt nu: op een klein aantal na is die batterij niet te vervangen. Als die oplaadbare batterij niet meer goed wil opladen is er maar één oplossing: een nieuwe speler kopen! Het laten vervangen/repareren is vrijwel altijd kostbaarder dan het aanschaffen van een nieuwe speler. Dat is niet zo mooi. Op deze wijze ontstaat veel afval en moeten onnodig nieuwe spelers gefabriceerd worden wat ook nog eens milieu belastend is. Spelers met verwisselbare oplaadbare batterijen hebben dus een groot voordeel.

Geluidsboeken / boekenlegger

Wanneer je geluidsboeken / cursussen gaat afspelen is het heel handig dat je tussentijds kan stoppen en daar later weer door kan gaan. Een "boekenlegger" functie is dan heel handig. Dit is voor heel weinig spelers weggelegd. Sommige spelers hebben tevens de functie om de gesproken tekst langzamer/sneller uit te spreken (zonder toonhoogte wijziging).

Doorgaan op laatste plek (resume)

Stel je zet je speler uit. Een paar uur laten zet je hem weer aan. Dan is het fijn dat je speler doorgaat waar je was gebleven. Vooral in het geval van een luisterboek / cursus! Niet veel spelers ondersteunen dit.

Intuïtieve bediening van een speler

Je kan het je haast niet voorstellen maar sommige fabrikanten lijken moeite te doen om de bediening van je speler zo complex te maken dat een avondstudie van de handleiding noodzakelijk is. In het overzicht tref je zo'n nadeel aan bij de minpunten. Gelukkig zit dit wel snor bij de meeste spelers. Maar soms is het behelpen, bepaalde toetsen die normaal gesproken voor zacht en hard dienen werken soms in een bepaalde situatie niet en moet je andere toetsen gebruiken!

Hoe groot moet het display zijn?

Hoe groter hoe beter. Maar dat heeft weer zij nadelen. De speler wordt groter vanwege het grotere display, de speler wordt duurder en verbruikt meer energie, dus is de batterij sneller op. In zijn algemeenheid kan je zeggen dat alle spelers een te klein display hebben om lekker een bioscoopfilm te bekijken. Foto's zijn wel te doen maar het blijft erg klein. Maak er dus niet een te groot punt van.

Aanraakgevoelige toetsen, is dat prettig?

Veel mensen vinden aanraakgevoelige toetsen prachtig, hordes moeten er niets van hebben. Het blijkt een persoonlijke voorkeur te zijn. Een nadeel van een speler met aanraaktoetsen is, dat wanneer je hem in je zak stopt je hem eerst op "lock" moet zetten waardoor het per ongeluk aanraken van toetsen geen effect heeft. Maar wat als je het geluid even harder of zachter wil zetten? Of naar het volgende nummertje wilt springen? Tja, dat kan dan niet. Bij een speler met "klik toetsen" heb je dit probleem niet. Maar ja, dan moet je weer klikken.

Foto's

Leuk, geinig, om even de foto's van je vakantie e.d. te laten zien. Maar de display's van de spelers zijn natuurlijk vrij klein dus een echte papieren foto blijft mooier. Maar ach, vrijwel alle spelers ondersteunen tegenwoordig foto's.

Filmpjes

Als je filmpjes wilt zien zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

 • Hoe groot is je display? Want een bioscoopfilm kijken op een klein display hou je maar kort vol! 1,5 inch is echt te klein.
 • Sommige spelers ondersteunen ondertiteling d.m.v. aparte bestanden.
 • Realiseer dat je de film op je pc eerst moet omzetten in het formaat wat ondersteund wordt op je mp4 speler. Dat kost soms veel tijd (soms meer dan een uur).

home­ >mp3 - mp3 spelers >mp3 mp4 spelers veel gestelde vragen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen