Vertalingen / verkorte spelregels van bord en kaartspellen.

Op deze pagina tref je "verkorte speleregels" aan van een aantal spellen. Daar in staan heel bondig de spelregels beschreven. Veel van onze spellen zijn niet te koop in Nederland. Vandaar dat het ook gelijk vertalingen zijn. Deze "buitenlandse" spellen worden soms maanden, soms jaren later, vaak onder een andere naam, in Nederland uitgegeven, vooral door 999 games (maar soms helemaal niet).

Geen MS-Word formaat

Wij zijn bij floorp.nl erg enthousiast over LibreOffice / OpenOffice. Daarom zijn de spelregels alleen beschikbaar in LibreOffice.org (Open Document Format) formaat. LibreOffice / OpenOffice.org is "open source" software. Dat is software wat mensen op het internet in een virtuele groep belangeloos hebben geschreven. Daarom is het legaal gratis te downloaden.

OpenOffice.org (ook wel geschreven als OOo) beschikt over een tekstverwerker, spreadsheet en presentatiesoftware, een database en tekenpakket. Doe jezelf een plezier en download de "portable" versie van dit pakket. Want dan kan je deze software proberen en gebruiken zonder het te installeren! Een programma dat je niet hoeft te installeren zal je vragen? Ja, portable programma's hoef je namelijk niet te installeren alleen maar "ergens" op je harde schijf (of USB stick) op te slaan, en daarna kan je het meteen starten. Zelfs vanaf een  USB stick die je in de pc op de zaak steekt.  Lees hier meer over portable applications.

Nogmaals: alle hier te downloaden spelregels zijn in OpenOffice formaat opgeslagen. Dit houdt in dat je de spelregels niet kan openen in MS-Word 2003 of daarvoor. Daar heb je OpenOffice voor nodig of Word/Office 2007 of later. Je kan hier LibreOffice downloaden in de portable versie (of zoals ze het hier noemen "meeneemApps"). Een aanrader! Zeker voor mensen die gewend zijn te werken met MS-Word, MS-Excel. Het lijkt als twee druppels water op elkaar.

Afdrukken en afwijkende papierformaten(lees dit eerst voor het afdrukken!)

De hieronder te downloaden spelregels zijn zo klein gemaakt dat het precies in de doos past van het spel. Het is dus geen A4 formaat! We hebben de afmeting van het papier ongeveer één centimeter kleiner gemaakt dan de doos. Dit doen we omdat we deze marge nodig hebben voor het lamineren. Want meestal plastificeren we de spelregels met een warm lamineer apparaat. Voor kaartspelen zijn dit dus hele kleine papiertjes. Als de regels langer zijn dan één pagina drukken we ze dubbelzijdig af. Omdat we op afwijkend formaat papier afdrukken en willen dat de voor en achterkant op precies dezelfde plaats worden bedrukt, snijden we het papier eerst eerst op het juiste formaat en gaan dáárna pas afdrukken. Je moet wel in je computer voor je printer afwijkend papierformaat instellen. Het gebruikte papierformaat is natuurlijk geen standaard. Daarom moet je kiezen voor "custom" of "aangepast" papierformaat. Een snij- én een lamineerapparaat kan je al voor 25 euro per stuk kopen. Lamineer folie is bij Media Markt vrij goedkoop in allerlei formaten te koop.

Geschenkt

Download korte spelregels 7,8x10,2 cm | 2-4 spelers | 10 minuten | eenvoudig | kaart/verzamel

Erg leuk, lekker kort kaartspel met veel spelerinteractie.

Hive

korte spelregels nog niet beschikbaar 7,8x10,2 | 2 spelers| 20 minuten | eenvoudig | abstract/tegels leggen

Abstract legspel met dikke bakelieten tegels.

Packeis am pol | Hey! that's my fish!

korte spelregels nog niet beschikbaar 7,8x10,2 cm | 2-4 spelers| 15 minuten | eenvoudig | abstract

Leuk spel. Het lijkt een kinderspelletje (die het ook kunnen spelen want de spelregels zijn supersimpel) maar het spel is feitelijk een abstract spel met zeer veel diepgang. Het thema: pinquins die van ijsschots naar ijsschots springen en vissen opeten. Dit thema ervaar je totaal niet tijdens het spelen. Geeft niet. Het is toch een leuk spel. Dit spel voelt een beetje aan als andere abstracte spellen uit de serie van Chris Burn: Zerz, Dvonn, Yinsh, Tamsk, Gipf, Tzaar en Punct. En dit moet als een compliment gezien worden voor de maker van Packeis am pol. Je zou haast zeggen dat de spelmaker een ode wilde brengen aan Kris Burm. De kern van dit spel is dat je van kaartje naar kaartje springt in een rechte lijn. De tegel waar je stond is voor jouw. Op de tegel staan 1, 2 of 3 vissen (punten). Je mag niet over spelers springen of over reeds weggehaalde tegels (schotsen). Op een gegeven moment raken spelers geïsoleerd en kunnen ze nog alleen maar hun omringende tegels verzamelen.

Rage (amigo) | Oh hell (999 games)

Download korte spelregels 7,8x10,2 cm | 2-4 spelers | 45 minuten | eenvoudig | kaart/slagen

Erg leuk "slagen" kaartspel met leuke pestkaarten en veel spelerinteractie. Gemakkelijk te leren. Het moeilijkste van de regels zit hem in de actiekaarten. Dit spel is in verschillende versies uitgegeven. Dit spel heeft heel veel weg van boerenbridge, chinees poepen, chinees dekken, chinees pokeren, jodelen of wizzard (en nog vele andere namen). Op dit moment weten wij nog steeds niet de exacte waarde van de jokerkaart. De spelregels zijn hierover niet eenduidig. De meest voor de hand liggende regel zou zijn: de joker is de hoogste kaart in de gekozen kleur. Maar een joker na een joker is weer hoger.


home­ >bord en kaartspellen